SERIOUS SAM BARRETT – THE SEEDS OF LOVE

Artiest info
Website
facebook

Label: Ya Dig? Records

‘Serious Sam Barrett’ is een Engelse folkzanger en songschrijver uit West Yorkshire die in 2019 voor het eerst met een plaat op de proppen kwam. “Where The White Roses Grow” was indertijd een gematigd succes dat vooral aansloeg in Engeland en in de USA, maar het album leerde ons wel kennismaken met het componeerwerk van deze getalenteerde muzikant. Nu komt hij op de proppen met een nieuw album dat “The Seeds Of Love” als titel kreeg en vanaf 17 september in de betere platenzaken te verkrijgen zal zijn.

De albumtitel werd ontleend aan een gelijknamig boek dat in 1967 is verschenen en waarin een bundeling van oude folkliedjes uit de Britse eilanden werd opgenomen door Stephen Sedley, een traditionele folkminnende advocaat. Sam Barrett kreeg dat boek onlangs cadeau van zijn echtgenote. Meerdere van de tien tracks op het album zijn dan ook herbewerkte Engelse en Schotse liefdesliedjes die uitgroeiden tot traditionals en derhalve afkomstig zijn uit de verzameling folksongs in dit boek.

Daar zijn enkele heel korte liedjes bij waardoor het einde van deze plaat al na 33 minuten in zicht komt. Twee van deze nummers werden echter helemaal door Sam Barrett zelf van tekst en muziek voorzien: openingstrack “Valentines Day” en “Every Night Has An Ending” dat u in een live gebrachte a capella-versie op de eerste video kunt beluisteren. Die song staat trouwens ook in deze naakte versie op het album “The Seeds Of Love”, net als het eveneens a capella gebrachte “Drowsy Sleeper” en albumafsluiter “Was On An April Morning”.

Uit het noordoosten van Engeland komt het nummer dat u op de tweede video kan horen: “The Waggoner”, een stokoud liefdesliedje dat wordt verteld vanuit het perspectief van een bewonderaar die onder de indruk is gekomen van de charmes en de onvolmaaktheden van een mijnwagonnetjes voortduwende stoere bonk. Troubadour ‘Serious Sam Barrett’ begeleidt zichzelf bij deze liedjes op een 12-snarige akoestische gitaar en op een banjo bij de songs “Valentines Day”, “Bushes And Briars”, “Bonny Ray” en “Three Ravens”. Dit album is vooral te klasseren als voer voor liefhebbers van heel oude traditionele volksliederen die in dit geval dan ook nog eens van Britse origine zijn.

(valsam)